|
Nascuti
Morti
|
|
|
|
Morti:
LUCA ARBORE este decapitat in aprilie 1523, la Hirlau: ''nici judecat,
nici dovedit au pierit''(Grigore Ureche).
Luca Arbore provenea dintr-o veche si bogata familie boiereasca, tatal sau fiind inaltat de Stefan cel Mare la rangul de pircalab al Cetatii Neamt, functie pe care a detinut-o din 1471 si pina in 1476. Vechile cronici spun ca batrinul Arbore a aparat cu vitejie cetatea impotriva atacurilor turcesti, dupa batalia de la Razboieni. Fiul sau, Luca, datorita unor calitati evidente, a avut de tinar o ascensiune spectaculoasa, ocupind dregatoria de portar al Sucevei, infiintata de Stefan cel Mare, cu importante atributii militare, administrative si judecatoresti. In lipsa domnitorului, portarul de Suceava era conducatorul ostilor din Tara Moldovei.
In anul 1497, regele Poloniei, Ioan Albert, a cunoscut personal calitatile de lider militar
ale lui Luca Arbore, in urma rezistentei indirjite a ostenilor moldoveni fiind nevoit sa intrerupa asediul Cetatii de Scaun si sa incheie un armistitiu, dar nerespectatea sa a dus ulterior la dezastrul din Codrul Cosminului.
Dupa moartea lui Bogdan al III-lea, autoritatea ctitorului bisericii din Arbore sporeste, el devenind practic tutorele lui Stefanita Voda(20 aprilie1517-14 ianuarie 1527), care ajunge pe tron la virsta de circa 14 ani: ''un om ca acela ce au crescut Stefanita Voda pre palmele lui, avind atita credinta, si in tineretea lui Stefanita Voda toata tara ocirmuia...''(Grigore Ureche)
. Fire autoritara si chiar violenta, Stefanita Voda suporta cu greu aceasta tutela, mai ales ca Luca Arbore incearca sa favorizeze interesele marii boierimi. Suparat si pe regele Poloniei, Sigismund, care nu fusese de acord sa-i dea mina uneia din fiicele sale, grav afectat de fuga postelnicului Sarpe la curtea polona, Stefanita Voda se razbuna pe hatmanul Arbore, si el partizan al unei aliante cu regatul polon, invinuindu-l de inalta tradare. Luca Arbore este decapitat in aprilie 1523, la Hirlau: ''nici judecat, nici dovedit au pierit''(Grigore Ureche). La scurt timp dupa aceasta sumara executie, fii sai minori, Nichita si Teodor, au fost de asemenea ucisi din porunca domnitorului.
In toamna, la 7 septembrie 1523, conflictul dintre boierii razvratiti si Stefanita Voda degenereaza intr-o confruntare armata, dar ostenii domnului ies biruitori, iar boierii infrinti sint executati public in tirgul Roman.
|