Home  |   Acasa  |   Despre  |   Istorie  |   Oameni  |   Poze  |   Carte de oaspeti  |   Trenuri  |   Forum  |  
English  |   About Romania  |   When to go in Romania & Events in Romania  |   About Iasi  |   Linkuri  |  
Don't worry be happy  |  
 


Numele de Hīrlću

Epocile strćvechi si veche

Epoca medie

Epoca modernć

Epoca contemporanć




Bust de bronz al
domnitorului Petru Rares
(1527-1538, 1541-1546)


Epoca moderna:

Revolutia romāna de la 1821, marcānd īnceputul unei noi epoci īn istoria nationala si Tratatul de la Adrianopole din 1829, care a abolit monopolul turcesc asupra comertului īn principate, au īnviorat economia Moldovei, dar nu la un nivel normal, caci prin rapirea de catre habsburgi, īn 1774, a partii de nord, denumita apoi impropriu Bucovina, urmata de actul din 1812, j cānd rusii au anexat partea de est dintre Prut si Nistru, extinzānd numele de Basarabia, care se folosea doar pentru zona de lānga Dunare, potentialul sau se diminuase simtitor, īn l acest cadru al Moldovei amputate, Hīrlaul a cunoscut un avānt economic, dar totusi mai atenuat decāt īn cazul Botosanilor, orasul de la nord, mai bine integrat īn noua retea de drumuri. Atenuarea dezvoltarii economice se explica si prin desfiintarea īn 1834 a tinutului Hīrlau, pierzānd astfel o functie administrativa importanta, Mīrlaul īsi reduce hinterlandul economic, chiar daca un timp a fost resedinta de ocol, apoi de plasa īn cadrul judetului Botosani.

Asa cum am aratat, Hīrlaul nu era bine īncadrat īn noua retea de drumuri ale Moldovei, deoarece se situa īn afara rutelor postale (drumurile principale). De la lasi la Botosani se circula īn secolul al XlX-lea pe un traseu situat mai la est de Hīrlau, prin Podu Iloaiei-Erbiceni-Petrosica-Lātai (azi Cāmpeni)-Sulita. E drept ca doua drumuri locale uneau Hīrlaul de aceasta cale rutiera īn punctele Lātai (Cāmpeni) si Petrosica, dar nu puteau suplini īn totalitate cerintele. Abia īn 1857, Hīrlaul este inclus īn reteaua rutelor postale, dar prea tārziu, caci dupa 1870 īncepe dezvoltarea cailor ferate, estompānd puternic drumurile. Reteaua de cai ferate, netinānd seama de vechile axe la circulatie, datorita unor obstacole puse de relief, a schimbat multe raporturi economice stabilite de-a lungul timpului. Prin construirea, īn 1910, a caii ferate Podu Iloaiei-Hīrlau, dar neprelungirea ei pāna la Botosani, s-a solutionat doar partial o problema care greveaza si īn prezent dezvoltarea orasului.

Viata economica a orasului īn epoca moderna s-a bazat pe mestesugarit si comert (mai mult ca o piata locala īn concurenta cu tārgusorul Frumusica), apoi pe agricultura. Locuitorii Hīrlaului au fost īmproprietariti īn 1864, īn 1879 si 1889 pe mosia Belcesti si mosia Deleni, deoarece mosia orasului a ramas īn continuare īn posesia Epitropiei Spitalelor "Sf. Spiridon" din lasi. Daca īn evul mediu viile de la Hīrlau se bucurau de un prestigiu, īn epoca moderna se īnregistreaza un declin, cultura cerealelor si cresterea vitelor sunt dominante.

Aceste modificari se rasfrāng si īn heraldica, astfel ca pe sigiliul orasului apar īn 1864 o terasa cu ierburi, iar īn 1898 un lan de cereale īn partea de jos, iar deasupra o coasa. prezenta activitatilor industriale a fost mai putin semnificativa, īn 1891 functionau: o fabrica de rachiu de drojdie (12 mii litri anual), doua fabrici de ulei (2052 litri anual) si mici ateliere de confectionat carute si butoaie, īn 1893 s-a construit moara M.Zaharia, iar īn 1914 moara lui I.M.Barash īn cartierul Munteni, cu pietre si valturi avānd un motor pe benzina.

Viata urbana a īnregistrat unele progrese, īn anul 1891 existau īn oras: un spital, o farmacie (īnfiintata īn 1821 de Ferdinand Clos), judecatorie, birou telegrafo-postal si o companie de dorobanti (pe actuala strada Bogdan Voda). Sub aspect edilitar relevam ca īn 1858 este mentionata Mahalaua Ulitei de Lemn (actuala strada Stefan cel Mare), deci ca si īn alte orase moldovene strada principala era podita, iar iluminatul se facea cu ajutorul felinarelor. īn epoca moderna, Hīrlaul nu a fost ocolit nici de calamitati. Astfel, īn 1864 si 1865 au fost epidemii de holera si foamete, īn anul 1888 un incendiu a provocat arderea aproape īn īntregime a tārgului, iar īn 1903 s-a produs un alt incendiu.

Starea economica se reflecta si īn evolutia demografica, īn 1832 erau 123 de case cu 574 capi de familie (2870 locuitori), iar īn 1872 existau 5610 locuitori. Cresterea demografica īn acest interval de timp se explica atāt prin sporul natural dar si prin sporul migrator pozitiv, mai ales dupa reforma agrara din 1864, care a dus la extinderea Cartierului Munteni, formarea cartierelor Siliste si Bojica (poarta numele unui fost proprietar). Declinul economic, cauzat īn mare parte de neīncluderea mult timp īn traseele feroviare ale Moldovei, a determinat o scadere a populatiei, īn 1891, la 4196 locuitori (952 familii si circa 1000 de case), pentru ca īn continuare sa se īnregistreze o usoara crestere, astfel īncāt īn 1913 avea 4352 locuitori.

In epoca moderna Hīrlaul a fost martorul unor evenimente politice marcante. Astfel, īn 1831, orasul a cunoscut febra rascoalei taranesti datorita īnaspririi vietii satenilor prin impunerea legii dacii. Peste 2000 de tarani rasculati din satele īnconjuratoare au intrat īn Hīrlau, iar populatia orasului s-a alaturat rasculatilor. Raportul samesului tinutului Hīrlau, din 8 aprilie 1831, consemna ca "acum si top tārgovetii de aicea au dat īn scris locuitorilor de prin sate ca vor tine cu dānsir. De asemenea, hīrlauanii si-au manifestat adeziunea la marile evenimente ale secolului al XlX-lea: Revolutia romāna de la 1848 si Unirea principatelor din 1859, au participat sub aspect uman si material la razboiul pentru independenta din 1877-1878.

Hīrlaul a fost implicat īn rascoala din anul 1907, deoarece īn oras era resedinta plasei Cosula, zguduita de ample miscari taranesti si fiindca aici locuia lorgu Constantinescu, administratorul mosiei Flamānzi.

īn timpul refugiului din Moldova, din anii 1916-1918, alaturi de populatie si institutiile retrase din teritoriile ocupate, la Hīrlau s-a aflat si Divizia 13 a Corpului l armata din compunerea Armatei l romāna (decembrie 1916-iunie 1917).

Dupa o perioada de refacere, impusa de grelele lupte duse īn Cāmpia Romāna, ostasii si-au intensificat pregatirile si instructia, ce aveau sa fie dovedite pe cāmpul de lupta de la Marasesti.

Despre temeinicia pregatirii ostasilor romāni, generalul C. Dragu īsi amintea la cātiva ani dupa razboi: "un capitan instructor (francez n.n.), care venise la centrul de instructie a diviziei a 13-a, din Hīrlau, pentru ca sa īnvete pe ofiteri si gradati a mānui si a trage cu pusca mitraliera, a fost īntrebat "cāt timp ne acordati pentru aceasta instructie ?" -el a raspuns "ar trebui neaparat cel putin 20 de zile, dar nu se pot acorda decāt 15 zile". Dupa zece zile, ofiterul francez, cu mare bucurie, ne-a spus: "misiunea mea este īmplinita, soldatii dumneavoastra se aseamana de minune cu ai nostri si sunt si mai īndraciti, poate, īn a prinde instructia"".

La 28 noiembrie 1917 s-a īnfiintat, la Hīrlau, Comandamentul voluntarilor transilvaneni, condus de colonelul Marcel Olteanu, stranepotul lui Petru Maior, cunoscutul reprezentant al Scolii Ardelene. Scriitorul Ion Agārbiceanu (1882-1963), care a stat la Hīrlau din decembrie 1917 pāna īn aprilie 1918, a fost preot militar de confesiune greco-catolica la acest corp de voluntari ardeleni si aminteste despre acele momente dificile petrecute aici īn romanul "Vremuri si oameni".

Desi departe de linia frontului, Hīrlaul a cunoscut īn timpul primului razboi mondial clipe de suprema īncordare si tragice, caci aici a functionat si un spital militar pentru raniti si bolnavi. Asa se explica existenta, īn partea de nord a Cimitirului Eternitatea, a unui cimitir al eroilor, unde īn morminte comune au fost īnhumati tineri ostasi care si-au dat viata pe altarul patriei. La intrarea īn acest cimitir s-a ridicat un monument, iar placa comemorativa, pusa īn 1993, aminteste posteritatii de jertfa adusa de fiii orasului īn primul si al doilea razboi mondial. Spre regretul nostru, placa mentioneaza doar cātiva din cei 76 fii ai orasului care au cazut pe cāmpurile de lupta īn razboiul de īntregire a neamului.

Viata spirituala a Hīrlaului īn epoca moderna a fost sustinuta si impulsionata de scoala. Astfel, īn 1836 functiona la Hīrlau o scoala particulara, cu limba de predare romāna avānd 7 elevi, iar dascal era diaconul Gheorghe. īn 1839 existau 3 scoli particulare: una a dascalului Mie, cu 21 de elevi, alta a dascalului Neculai, cu 8 elevi, ambii predau īn limba romāna, iar a treia a dascalului Grigore, cu 4 elevi, care īnvatau īn franceza si germana, īn anul 1856 se īnfiinteaza Scoala primara de baieti (īn actualul local al primariei) si Scoala primara de fete (pe locul actualei scoli generale), īn 1868 a luat fiinta Scoala profesionala de fete, prima din judetul Botosani, cu o sectie de croitorie, condusa de maistra Metania Costachescu, iar īn 1894 i s-a adaugat si o sectie de lenjerie, īn anul 1904 se īnfiinteaza si Scoala primara mixta israilito-romāna "Cultura".

Sfārsitul secolului al XlX-lea consemneaza si īnfiintarea primei tipografii din Hīrlau, de catre Idei Breazu, unde īn anul 1897 doctorul Gr. Ciolac, medic primar la Spitalul orasenesc, publica lucrarea "Asphyxiata readusa la viata prin laringotracheotomie".

Dupa 1900 īsi fac aparitia si cāteva publicatii (ziare, reviste) dintre care amintim: "Aurora", revista bilunara de "īncercari literare" (17 numere īntre 15 iulie 1905 si 15 iunie 1907), condusa de C.V. Gheorghiu, remarcāndu-se prin traduceri din Ivan Turgheniev si Emile Zola; "Lumina", primul ziar din Hīrlau (16 septembrie 1907-1 martie 1912, cu īntreruperi), scos de acelasi C.V. Gheorghiu; "Conservatorul", ziar al organizatiei locale a Partidului Conservator (1910-1914), condus de Eugen Caro! Clos; "Gloria", saptamānal independent, din care a aparut un singur numar, la 3 aprilie 1911, tiparit la tipografia "O. Breher" din Hīrlau; "Dreptatea", ziar al organizatiei locale P.N.L., din care a aparut tot un singur numar la 14 ianuarie 1913.

Desigur, aceste publicatii au avut o perioada scurta de existenta, unele chiar ocazionale, dar cu toate stāngaciile prezente īn paginile lor reprezinta un moment cultural insolit īn istoria Hīrlaului.